PIRNAT, ANASTAZIJA

Leta 2019 pod mentorstvom prof. Bojana Gorenca je diplomirala na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Trenutno tam zaključuje magistrski študij.

Za svoje študijsko delo v letu 2019/2020 je prejela priznanje ALUO, leta 2020 pa prvo nagrado umetniškega natečaja Koroška, kdo si?. Leta 2021 se je udeležila slikarske rezidence v Wiesu v Avstriji.

Svoja dela je razstavljala na več samostojnih razstavah, med drugim Beseda običajno ni zamenjava (2021) v Layerjevi hiši v Kranju, Navigating blunder (2021) v Atelier im Schwimmbad v Wiesu, but she is a very nice lady and she is a very nice person and she is a very nice (2021) v Dobri Vagi v Ljubljani, Ničesar ne morem reči kar tako (2021) v Galeriji Ravne v Ravnah na Koroškem ter Tekstura izbrisa (2019) v Raum AU v Slovenj Gradcu . Prav tako je sodelovala na številnih skupinskih razstavah, med drugim leta 2021 v Galeriji Zala in Dobri Vagi v Ljubljani, leta 2020 v Mali galeriji BS v Ljubljani in Academii Moderna v Zagrebu, ter leta 2018 v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in Equrni v Ljubljani.

Osrednje zanimanje umetnice leži na področju slikarstva, a ne zgolj v sliki sami, temveč njenem razmerju, v katerega se s svojo vizualno pojavnostjo postavlja do vsebin, ki so privedle do njenega nastanka. Te ponavadi predstavlja uporaba starih knjižnih del ali analognih fotografij s konca 20. stoletja. Doda jim hudomušne in ironične izjave, s katerimi poudari banalnost človeške narave, hkrati pa z njimi nagovarja spodletelost izraza skozi jezik in preizprašuje svojo lastno moralno pozicijo izjavljanja kot umetnice.