Prančič, Ivo

Končal je akademijo za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je 1982 diplomiral pri profesorju Gustavu Gnamušu.

Dve leti pozneje je pri istem profesorju končal še slikarsko specialko.

Umetnik ustvarja slike, ki so se iz konvencionalnih abstraktnih platen z značilnimi izbori barv razvile v triptihe, v petdelne sestavljene stvaritve, ki so podobe ustvarjalčevega izraza, vedno avtorsko prepoznavne in vedno sveže.

Prančič je razvil blazinaste forme ali njihove kompozicije in jih predstavil na eni najboljših razstav v Kostanjevici na Krki v vsej zgodovini obstoja galerije v nekdanji cerkvi.

Natrgani platneni trakovi in drugačni kolaži, do časopisnega papirja in intervencij s čopičem ali oblikovanjem so postali soustvarjalci izrazov slik; njihovih ekspresivnih in notranjih pomenov.

Prančič je ena osrednjih umetniških osebnosti svoje generacije v Sloveniji.

Za svojo ustvarjalnost je leta 2001 prejel nagrado Prešernovega sklada.

Leta 1996 je dobil štipendijo fundacije Pollock-Krasner v New Yorku.

Izhaja iz generacije, ki je diplomirala leta 1982 in se nato skupno predstavila s projektom Generacija 82. V prvem konceptu razstave Generacija 82 je zapisano:”Bili smo poseben letnik že na akademiji, saj nas je zajel val intenzivnega slikanja v tistem času…temu dogajanju smo se takrat močno odzvali.”

 Poleg slikarja Iva Prančiča so se  s projektom Generacija 82 predstavili  še  slikarji Mitja Berce, Rajko Čuber, Igor Fistrič, Cveto Maršič, Samo Perpar, Zmago Rus, Vlado Stjepič, Jože Šubic, Konrad Topolovec, Klavdij Tutta, Boris Zaplatil  in kipar Zmago Posega.Projekt so razstavili v Mestni galeriji v Ljubljani, Umetnostni galeriji v Mariboru, v Galeriji Šikoronja v Rozeku, Mestni galeriji v Piranu, V Galeriji Posavskega muzeja v Brežicah,Galeriji sodobne umetnosti v Celju, v Galeriji Idrija, V Pilonovi Galeriji v Ajdovščini, v Galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu in v Jiangsu Art Gallery na Kitajskem.